marți, 23 iulie 2013

Stilul englezesc versus western

          

Nu doresc sa deschid o discutie despre ce stil de calarie este mai eficient, sau mai corect, ci vreau sa punctez cateva diferentieri intre cele doua stiluri de calarie, deoarece sunt unele dintre cele mai abordate in echitatie. Ramane sa hotarati Dumneavoastra care stil este mai pe placul vostru, cu mentiunea ca trebuie sa va ganditi si la bunastarea calului nu numai la cel personal.
           O prima particulitate a stilului western este saua cu corn (specifica cowboyilor). Saua western este mai lata si mai rigida, oferind dupa parerea practicantilor un confort mai ridicat in timpul calariei. Saua englezeasca este mai usoara si mai mica, adaptata pentru a calari fie pentru a dresa calul, pentru a practica sarituri peste obstacole, pentru a calarii de placere, altfel spus este mai sportiva.
            Dupa sa, o alta particulitate este pozitia calaretului si echipamentul acestuia in timpul echitatiei. Englezii renumiti dupa foamea lor de eleganta si formalitate, impun o pozitie verticala in timpul echitatiei, privirea inainte, bratele langa corp. Costumatia calaretului englez este formata din pantaloni de calarie, jacheta si toca, emanand o eleganta aparte. Calaretului western pozitia in echitatie este bazata in special pe functionalitate, este mai relaxanta, iar costumatia este cea a unui cowboy ( palarie, camasa in caro, vesta, ciocate).
           O alta particulitate importanta este folosirea darlogului in timpul calariei. Stilul western prinde darlogul cu o singura mana si directionarea calului se face prin miscarea mainilor dintr-o parte in alta. Stilul englezesc nu permite acest lucru, este obligatoriu manuirea darlogului cu ambele maini, impreuna cu mici semne transmise catre cal din corp si picioare, fiind nevoie de o finete si o comunicare aparte intre calaret si cal.
          Indiferent de stilul practicat, calaria ofera satisfactii personale nebanuite, intretine ageritatea personala, inbunatateste comunicarea si socializarea.
         Pentru sedinte de echitatie si plimbari in natura, team buildinguri va stam la dispozitie. Programari la numarul de telefon 0758532354.

luni, 8 iulie 2013

Lipitanul in echitatie!

       

Lipitanul este  o rasa de cai des folosit in echitatie. Scoli de renume din lume folosesc acesta rasa de cai pentru frumusetea lor exterioara si nu in ultimul rand pentru faptul ca sunt blanzi si usor de invatat. Una dintre cele mai renumite scoli de dresaj de cai din lume care foloseste aceasta rasa de cai este Scoala de Calarie Spaniola din Viena, a carui spectacole cu lipitanii albi sunt renumite.
         De unde provine rasa de cai lipitan? Pe vremea lu Carol al II-lea cai spanioli andaluzi erau interzisi la export, motiv pentru care arhiducele a hotarat sa infiinteze o herghelie pentru a forma o noua rasa de cai. Zona aleasa pentru acest centru de echitatie a fost localitatea Lipica din Slovenia. Nu a fost aleasa la intamplare, clima, vegetatia si solul erau destul de asemanatoare cu cea din Andaluzia, oferind astfel aproximativ aceleasi conditii de crestere a rasei Lipitan.
         In timp rasa de cai Lipitan a ajuns sa fie considerat o rasa eleganta, putand executa programe de dresaj complicate motiv pentru care au atras asupra lor si porecla Balerini cabalini.
        In Romania una dintre cele mai cunoscute centre de echitatie care folosesc in exclusivitate rasa Lipitan este cea din Sambata de Jos, centru la care am avut placerea sa particip ca spectator, la demonstratii deosebite de Ziua Copilului. Herghelia din Sambata de Jos are un efectiv numeros de lipitani, cu exemplare valoroase de armasari de monta, motiv pentru care va recomand cu caldura vizitarea acestui centru eqvestric al Romaniei.
        Foarte multe scoli de echitatie din Romania, folosesc metisi de Lipitani tocmai pentru personalitatea blanda a lor, cat si pentru faptul ca sunt cai care atrag privirea prin aspect.
       Pentru lectii de echitatie cu metisi de lipitani va stam la dispozitie. Programari la numarul de telefon 0758532354.

vineri, 5 iulie 2013

De ce sa practicam echitatia!

Pentru majoritatea oamenilor interactiunea cu cai si cu viata de la ferma este o adevarata relaxare. Sa nu mai vorbim ca personalitatea cailor influenteaza foarte mult pe cea a omului.
      Calul consolideaza trasaturi ale omului cum ar fi simtul echilibrului, coordonarea in miscare, atentia si chiar si concentrarea.
      Echitatia nu este un sport oarecare. Este nevoie de a fi in permanenta concentrat asupra relatiei cu calul, deoarece in interactiunea cu un animal, fie vorba si de unul bine dresat, doza de imprevizibil este ridicata. Din pacate pentru calareti nu poate fi exclusa posibilitatea unei eventuale cazaturi, motiv pentru care concentrarea si atentia este in permanenta prezenta. Pentru
a putea petrece timp in aer liber impreuna cu calul, fara evenimente neplacute, este nevoie ca in timpul echitatiei sa va relaxati  sa va eliberati de stresul cotidian, deoarece calul simnte orice neliniste si o preia de la calareti, care astfel este chiar el furnizorul unui eveniment neplacut.
      
Echitatia te ajuta si in corectarea pozitiei corporale, sensibilizeaza. O relatie buna intre cal si om duce la o crestere sporita de respect fata de animale si de semeni.
       Iar una dintre cel mai ravnit motiv pentru care merita sa te apuci de echitatie este faptul ca creste conditia fizica a calaretului.
      Acestea sunt doar o prezentare scurta a avantajelor echitatiei. Pana nu incercati macar si o sedinta de calarie nu veti intelege pasiunea oamenilor care deja iubesc acest fenomen, iubesc cai si natura.
      Pentru a va programa la o sedinta de echitatie sau plimbare in natura, indiferent daca sunteti incepator sau mai avansat in calaria de agrement, ne puteti contacta la numarul de telefon 0758532354.

sâmbătă, 29 iunie 2013

Un articol deosebit!



Un articol scris foarte frumos care zic eu va va face sa ganditi altfel relatia om - cal si care va ajuta sa treceti peste teama de a incerca echitatia.  Lectura placuta!

"Puterea gandirii pozitive prin cai

Ti-e frica de gandul ca un cal ar putea sa te loveasca , sa alerge cu tine haotic sau ca te-ar putea arunca din sa intr-o plimbare pe un traseu in natura ? Te-ai gandit vreodata ca in lucrul cu calul ar merge totul rau ? Crezi ca gandirea negativa influenteaza relatia cu calul pe care doresti sa-l incaleci ? Intradevar …asa este !
Calul , acest nobil animal de sute de kilograme , cu botul lui catifelat si ochii ageri , este un animal de prada iar singura lui scapare este fuga . El are nevoie de un camp vizual cat mai mare pentru detectarea pericolelor care pot aparea din toate directiile. Caii se sperie foarte usor daca ceva se misca brusc in apropierea lor intrucat vad ca ceva se misca, dar nu stiu  si nu inteleg ce este si cat de departe se afla pericolul. Cum rezolvi acest aspect atunci cand esti calare ? Prin sentimentul de siguranta care il emani si care calul il simte automat . Caii trebuie incurajati , linistiti si stapaniti cu mult calm .Orice sentiment de frica care il simte calaretul , calul il simte si el prin acesta . De aceea cel mai important este stabilirea unei relatii de incredere .
Ne intoarcem  la  puterea gandurilor ! Cand gandim negativ, vom da putere acelor ganduri iar calul va reactiona la gandurile noastre, deoarece apare sentimentul de nesiguranta , de frica iar calului ii este frica de frica noastra . El simte ca o vibratie care omul o emana si reactioneaza ca atare . Cel mai bine este sa tranformam gandurile negative in ganduri pozitive…De ce sa nu gandim ca vom avea o plimbare placuta si linistita fara pericole care pot sa apara in drumul nostru , de ce sa nu ne relaxam in sa, de ce sa nu avem incredere in calul pe care il calarim ca ne va purta in siguranta pe parcursul plimbarii …Folosind puterea gandirii pozitive emanam energie pozitiva…calul va simti aceasta energie si  ne va urma cu incredere !
Iata cateva instrumente care va vor ajuta sa realizati o imagine pozitiva despre calul pe care urmeaza sa-l incalecati :
-Vizualizati ;
-Eliminati tensiunea;
-Respirati.
Inca de la sol priviti calul care urmeaza sa-l incalecati , puteti admira constitutia lui , muschii , lumina ochilor , coama si urechile lui curioase . Simtiti recunostinta pentru el ca urmeaza sa va plimbe pe spatele lui , mangaiatii usor gatul si vorbiti cu el pe un ton cald si bland. Nu-l considerati o bicicleta , nu are ghidon  de care sa trageti stanga dreapta si frana sa-l opriti in loc , este o fiinta ca si noi cu sentimente de iubire , ura , gelozie , o fiinta care leaga prieteni si necheaza sfasietor cand se indeparteaza de langa camarazii lui care raman la grajd .Daca doriti sa opriti calul , spuneti hotarat HO si trageti treptat de darlogi , nu trebuie sa fie o miscare in forta  si continua ,  calul are un fier in gura si reactioneaza la durere . Nu va speriati daca acesta va impinge cu capul  cand stati langa el sau lasa capul in jos cand sunteti calare , probabil vrea doar sa se scarpine ca si noi .
As dori la final sa va sfatuiesc sa intelegeti caii inainte sa aveti contact cu ei , sa va ganditi ca pentru ei este destul de ciudat ca mirosim a parfum si nu a balegar si ca avem urechile fixe si nu le putem misca precum  ei pe spate sau una intr-o parte si alta in cealalta parte . Pentru cai noi oamenii suntem o enigma , de aceea ei trebuie sa invete sa aiba incredere in noi , pentru ca noi nu le vom face nimic rau!
Va asteptam cu toate aceste lucruri spuse sa patrundeti in aceasta lume minunata , cu siguranta pe langa beneficiile fizice pe care le veti avea , cele sentimentale va vor multumi pe masura! Puteti veni in fiecare zi sa petreceti timp alaturi de caii nostri in mod gratuit , sa invatati , sa-i descoperiti si sa-i observati .
Cu drag,
Alexandra "

Articol preluat de pe blogul  http://spiritulcailor.wordpress.com/  .