luni, 8 iulie 2013

Lipitanul in echitatie!

       

Lipitanul este  o rasa de cai des folosit in echitatie. Scoli de renume din lume folosesc acesta rasa de cai pentru frumusetea lor exterioara si nu in ultimul rand pentru faptul ca sunt blanzi si usor de invatat. Una dintre cele mai renumite scoli de dresaj de cai din lume care foloseste aceasta rasa de cai este Scoala de Calarie Spaniola din Viena, a carui spectacole cu lipitanii albi sunt renumite.
         De unde provine rasa de cai lipitan? Pe vremea lu Carol al II-lea cai spanioli andaluzi erau interzisi la export, motiv pentru care arhiducele a hotarat sa infiinteze o herghelie pentru a forma o noua rasa de cai. Zona aleasa pentru acest centru de echitatie a fost localitatea Lipica din Slovenia. Nu a fost aleasa la intamplare, clima, vegetatia si solul erau destul de asemanatoare cu cea din Andaluzia, oferind astfel aproximativ aceleasi conditii de crestere a rasei Lipitan.
         In timp rasa de cai Lipitan a ajuns sa fie considerat o rasa eleganta, putand executa programe de dresaj complicate motiv pentru care au atras asupra lor si porecla Balerini cabalini.
        In Romania una dintre cele mai cunoscute centre de echitatie care folosesc in exclusivitate rasa Lipitan este cea din Sambata de Jos, centru la care am avut placerea sa particip ca spectator, la demonstratii deosebite de Ziua Copilului. Herghelia din Sambata de Jos are un efectiv numeros de lipitani, cu exemplare valoroase de armasari de monta, motiv pentru care va recomand cu caldura vizitarea acestui centru eqvestric al Romaniei.
        Foarte multe scoli de echitatie din Romania, folosesc metisi de Lipitani tocmai pentru personalitatea blanda a lor, cat si pentru faptul ca sunt cai care atrag privirea prin aspect.
       Pentru lectii de echitatie cu metisi de lipitani va stam la dispozitie. Programari la numarul de telefon 0758532354.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu