marți, 23 iulie 2013

Stilul englezesc versus western

          

Nu doresc sa deschid o discutie despre ce stil de calarie este mai eficient, sau mai corect, ci vreau sa punctez cateva diferentieri intre cele doua stiluri de calarie, deoarece sunt unele dintre cele mai abordate in echitatie. Ramane sa hotarati Dumneavoastra care stil este mai pe placul vostru, cu mentiunea ca trebuie sa va ganditi si la bunastarea calului nu numai la cel personal.
           O prima particulitate a stilului western este saua cu corn (specifica cowboyilor). Saua western este mai lata si mai rigida, oferind dupa parerea practicantilor un confort mai ridicat in timpul calariei. Saua englezeasca este mai usoara si mai mica, adaptata pentru a calari fie pentru a dresa calul, pentru a practica sarituri peste obstacole, pentru a calarii de placere, altfel spus este mai sportiva.
            Dupa sa, o alta particulitate este pozitia calaretului si echipamentul acestuia in timpul echitatiei. Englezii renumiti dupa foamea lor de eleganta si formalitate, impun o pozitie verticala in timpul echitatiei, privirea inainte, bratele langa corp. Costumatia calaretului englez este formata din pantaloni de calarie, jacheta si toca, emanand o eleganta aparte. Calaretului western pozitia in echitatie este bazata in special pe functionalitate, este mai relaxanta, iar costumatia este cea a unui cowboy ( palarie, camasa in caro, vesta, ciocate).
           O alta particulitate importanta este folosirea darlogului in timpul calariei. Stilul western prinde darlogul cu o singura mana si directionarea calului se face prin miscarea mainilor dintr-o parte in alta. Stilul englezesc nu permite acest lucru, este obligatoriu manuirea darlogului cu ambele maini, impreuna cu mici semne transmise catre cal din corp si picioare, fiind nevoie de o finete si o comunicare aparte intre calaret si cal.
          Indiferent de stilul practicat, calaria ofera satisfactii personale nebanuite, intretine ageritatea personala, inbunatateste comunicarea si socializarea.
         Pentru sedinte de echitatie si plimbari in natura, team buildinguri va stam la dispozitie. Programari la numarul de telefon 0758532354.

luni, 8 iulie 2013

Lipitanul in echitatie!

       

Lipitanul este  o rasa de cai des folosit in echitatie. Scoli de renume din lume folosesc acesta rasa de cai pentru frumusetea lor exterioara si nu in ultimul rand pentru faptul ca sunt blanzi si usor de invatat. Una dintre cele mai renumite scoli de dresaj de cai din lume care foloseste aceasta rasa de cai este Scoala de Calarie Spaniola din Viena, a carui spectacole cu lipitanii albi sunt renumite.
         De unde provine rasa de cai lipitan? Pe vremea lu Carol al II-lea cai spanioli andaluzi erau interzisi la export, motiv pentru care arhiducele a hotarat sa infiinteze o herghelie pentru a forma o noua rasa de cai. Zona aleasa pentru acest centru de echitatie a fost localitatea Lipica din Slovenia. Nu a fost aleasa la intamplare, clima, vegetatia si solul erau destul de asemanatoare cu cea din Andaluzia, oferind astfel aproximativ aceleasi conditii de crestere a rasei Lipitan.
         In timp rasa de cai Lipitan a ajuns sa fie considerat o rasa eleganta, putand executa programe de dresaj complicate motiv pentru care au atras asupra lor si porecla Balerini cabalini.
        In Romania una dintre cele mai cunoscute centre de echitatie care folosesc in exclusivitate rasa Lipitan este cea din Sambata de Jos, centru la care am avut placerea sa particip ca spectator, la demonstratii deosebite de Ziua Copilului. Herghelia din Sambata de Jos are un efectiv numeros de lipitani, cu exemplare valoroase de armasari de monta, motiv pentru care va recomand cu caldura vizitarea acestui centru eqvestric al Romaniei.
        Foarte multe scoli de echitatie din Romania, folosesc metisi de Lipitani tocmai pentru personalitatea blanda a lor, cat si pentru faptul ca sunt cai care atrag privirea prin aspect.
       Pentru lectii de echitatie cu metisi de lipitani va stam la dispozitie. Programari la numarul de telefon 0758532354.

vineri, 5 iulie 2013

De ce sa practicam echitatia!

Pentru majoritatea oamenilor interactiunea cu cai si cu viata de la ferma este o adevarata relaxare. Sa nu mai vorbim ca personalitatea cailor influenteaza foarte mult pe cea a omului.
      Calul consolideaza trasaturi ale omului cum ar fi simtul echilibrului, coordonarea in miscare, atentia si chiar si concentrarea.
      Echitatia nu este un sport oarecare. Este nevoie de a fi in permanenta concentrat asupra relatiei cu calul, deoarece in interactiunea cu un animal, fie vorba si de unul bine dresat, doza de imprevizibil este ridicata. Din pacate pentru calareti nu poate fi exclusa posibilitatea unei eventuale cazaturi, motiv pentru care concentrarea si atentia este in permanenta prezenta. Pentru
a putea petrece timp in aer liber impreuna cu calul, fara evenimente neplacute, este nevoie ca in timpul echitatiei sa va relaxati  sa va eliberati de stresul cotidian, deoarece calul simnte orice neliniste si o preia de la calareti, care astfel este chiar el furnizorul unui eveniment neplacut.
      
Echitatia te ajuta si in corectarea pozitiei corporale, sensibilizeaza. O relatie buna intre cal si om duce la o crestere sporita de respect fata de animale si de semeni.
       Iar una dintre cel mai ravnit motiv pentru care merita sa te apuci de echitatie este faptul ca creste conditia fizica a calaretului.
      Acestea sunt doar o prezentare scurta a avantajelor echitatiei. Pana nu incercati macar si o sedinta de calarie nu veti intelege pasiunea oamenilor care deja iubesc acest fenomen, iubesc cai si natura.
      Pentru a va programa la o sedinta de echitatie sau plimbare in natura, indiferent daca sunteti incepator sau mai avansat in calaria de agrement, ne puteti contacta la numarul de telefon 0758532354.